Kapcsolatfelvétel és gyakran ismételt kérdések

Ezen az oldalon a legtöbb kérdésedre választ kapsz! Ezért kérlek, figyelmesen olvasd el ezt az oldalt!

Ha átolvastad az oldalt, de még mindig nem kaptál választ a kérdésedre, akkor az oldal legalján lévő link segítségével tudsz kapcsolatba lépni velünk.

Mikor és hol lesz az évnyitó? Mit vigyek magammal? Lásd az alábbi linket: http://www.liaiskola.hu/tanevnyito.html

Mi a különbség az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzés között? A LIA Iskola jelenleg csak iskolarendszerű képzéseket indít! A fő különbség az, hogy az iskolarendszerű képzéseket az állam támogatja, tehát bizonyos feltételek teljesülése esetén (ezekről bővebben lásd a „Mikor ingyenes az OKJ-s képzés?” kérdést) ingyen vehetsz részt a képzésben. Ezzel ellentétben az iskolarendszeren kívüli képzéseket nem támogatja az állam, de mi ilyen képzéseket jelenleg nem indítunk.

Azonban az állam nem csak ad, hanem követel is. A támogatásért cserébe elvárja, hogy az államilag támogatott tanuló a tanórákat rendszeresen látogassa, és a hiányzásait orvosi igazolással igazolja.

Mi a különbség a nappali-, esti-, levelező tagozat, és az egyéni tanrend között? A nappali oktatás napi 7 darab 45 perces órát jelent, amelyen kötelező a részvétel. Egyes tagintézményeinkben délelőtti és délutáni oktatás is van, ez azt jelenti, hogy 7.45 - 13.00 között, vagy 12.15 - 18.15 között lesznek megtartva a tanórák. Ezektől az időpontoktól a tagintézmények eltérhetnek. Nappali tagozaton csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tanulhatsz ingyenesen, bővebben lásd a „Mikor ingyenes az OKJ-s képzés?” kérdést.

Az esti oktatás időpontjai: péntekenként 15:20-20:00-ig, szombatonként 8:00-18:00-ig. Ez azoknak ideális, akik munka, vagy egyéb elfoglaltság miatt nem tudnak részt venni a nappali oktatáson, az időponton kívül egyébként ez az oktatási forma teljesen megegyezik a nappali oktatással.

A levelező tagozatot havonta egyszer, minden hónap első hétvégéjén van oktatás: pénteken 15:20-20:00-ig, szombaton 8:00-18:00-ig. Ezt azoknak ajánljuk, akik még az esti oktatáson sem tudnak időhiány miatt részt venni. Azonban levelezőn nem minden szakma végezhető el.

A tanórák látogatása nappali-, esti- és levelező képzésen is kötelező. Egyéni tanrendet már nem lehet kérni.

Diákigazolvány a nappali-, esti- és levelező képzésen is jár!

Ki jelentkezhet az iskolába? 10. osztály megszerzése vagy érettségi bizonyítvány szükséges minden szakmánkhoz. Jelentkezés előtt tanulmányozd át az adott szakma előkövetelményeit! De figyelem: nem mindenki tanulhat ingyenesen! Erről részletesebben lásd a "Mikor ingyenes az OKJ-s képzés?" kérdést!

Mit kell tudni az OKJ-ről? Az OKJ az Országos Képzési Jegyzék rövidítése. Államilag elismert, akkreditált képzések jegyzéke, amely bizonyítványt országszerte, és az Európai Unióban is elismerik.

A teljes OKJ lista elérhető itt: http://eletpalya.munka.hu/okj. A képzés modulokból áll. Lehetséges, hogy két képzés tanterve ugyanazt a modult vagy modulokat tartalmazza. Ebben az esetben ha már sikeresen letettük a modulzáró vizsgát az adott modulból, akkor ezt a modult be lehet számítani egy másik képzésnél is, tehát nem kell újra elvégezni.

A modulrendszer lehetővé teszi, hogy az alábbi hierarchiába soroljuk az OKJ képzéseket:

Alap-szakképesítés: A szakmai és vizsgakövetelmény több más szakképesítéssel közös modult/modulokat tartalmaz. Jellemzően hosszabb képzési idejű, amely munkakör(ök) ellátására képesít.

Részszakképesítés: Egy szakképesítésnek részben vagy egészben a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott moduljaiból épül fel, legalább egy munkakör ellátására képesít.

Szakképesítés-elágazás: A szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott modulokból épül fel, amely kötelezően választandó - az elágazásra jellemző - modullal/modulokkal együtt munkakör ellátására képesít.

Szakképesítés-ráépülés: A szakmai és vizsgakövetelmény szerinti szakképesítésre/szakképesítés-elágazásra épül, a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott modulokból épül fel, újabb munkakör(ök) ellátására képesít.

Mikor ingyenes az OKJ-s képzés? Rendelkezel-e már OKJ-s bizonyítvánnyal? Vagy esetleg kettővel? Ugyanis az állam az első két OKJ-s szakma megszerzését támogatja, de a másodikat csak esti-, vagy levelező tagozaton lehet ingyenesen megszerezni. Ha van már OKJ-s bizonyítványod, de azt nem iskolarendszerű képzésben szerezted meg, akkor még egyet tanulhatsz ingyen.
Ha még nincsen OKJ-s bizonyítványod, akkor esti- és levelező képzésen már biztosan ingyen szerezhetsz szakmát, kortól függetlenül.
A következő kérdés, hogy nappali tagozaton tanulhatsz-e ingyenesen? Csak azok tanulhatnak ingyenesen nappali tagozaton, akik 1990. január 1., vagy az után születtek. Figyelem! Aki 1990. január 1. előtt született, az fizetősen sem jöhet nappali tagozatra, hanem csak esti-, vagy levelező tagozatra jöhet!

Az ingyenes képzésen egyszeri 25 000 forintos működési támogatást kérünk (kétéves képzés esetén is csak egyszer fizetendő). A vizsgák is ingyen vannak, csak az esetleges UV-kért kell külön fizetni.

Összesen milyen költségeim merülnek fel? Vannak-e rejtett költségek?

És akkor most felsoroljuk azokat a dolgokat, amiért nálunk nem kell fizetni:

Mennyibe kerül a képzés azoknak, akik nem tudják igénybe venni az ingyenes oktatást?

A költségtérítés összege 10 000 Ft / hó.

A támogatási formától függetlenül beiratkozáskor minden tanulónak be kell fizetnie egy egyszeri 25 000 Ft-os alapítványi támogatást.

Kinek és mennyi családi pótlék jár? A családi pótlékot a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szabályozza. A részletes szabályok a hivatkozott törvényben olvashatók, itt röviden leírjuk az általános tudnivalókat a törvény alapján.

8. § (1) Iskoláztatási támogatásra jogosult a 7. § (1) bekezdésének a)-c) pontjában meghatározott személy, továbbá a gyámhivatal által a szülői ház elhagyását engedélyező határozatban megjelölt személy

[...]

b) a tankötelezettsége megszűnését követően közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekre (személyre) tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek (személy) a huszadik - a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik - életévét betölti.


A családi pótlék havi összege minimum 12 200 forint. Ez az összeg magasabb lehet a családi körülmények függvényében, bővebben lásd a hivatkozott törvény 11. §-át.

Kinek jár diákigazolvány? Diákigazolvány minden tanulónknak jár! Bővebb információkért lásd a Diákigazolvány.hu weboldalt.

Kinek jár diákhitel? A csak nálunk tanulóknak nem jár diákhitel. Bővebb információkért lásd a Diákhitel.hu weboldalt.

Bővebb információt szeretnék kérni a kollégiumokról!

Az alább felsorolt kollégiumok mind ingyenesek, csak az étkezésért kell fizetni. Csak nappali tagozatos diákok vehetik igénybe a kollégiumot.

Budapest 1:
Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium
Székhely: 1149 Budapest, Mogyoródi út 19. Tel.: +36 (1) 60-67-105
1. Telephely: 1149 Budapest, Mogyoródi út 21. Tel.: +36 (1) 60-67-101
2. Telephely: 1149 Budapest, Tábornok u. 22. Tel.: +36 (1) 60-67-118
3. Telephely: 1149 Budapest, Tábornok u. 24. Tel.: +36 (1) 60-67-112
Titkárság: +36 (1) 60-67-120
Fax.: +36 (1) 60-67-139

Budapest 2:
Vécsey János Kollégium
Jelentkezni lehet folyamatosan, a honlapjukon megadott elérhetőségeken. Feltétlenül említsd meg, hogy Liás diák vagy! Szabad helyek száma: még van szabad hely!

Debrecen: Lásd a tanévnyitó tájékoztatót!

Kaposvár:
Egyelőre nincs.

Veszprém:
Veszprémi Középiskolai Kollégium
8200 Veszprém, Stadion utca 20-22.
Jelentkezni lehet folyamatosan. Feltétlenül említsd meg, hogy Liás diák vagy! Szabad helyek száma: még van szabad hely!

Szolnok:
Városi Kollégium
Jusztin László igazgató
5000 Szolnok, Baross Gábor út 68.
Jelentkezni lehet folyamatosan. Feltétlenül említsd meg, hogy Liás diák vagy! Szabad helyek száma: még van szabad hely!

Gödöllő:
Madách Imre Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium 2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám utca 1-3.

Győr:
Jelenleg nem tudunk kollégiumi elhelyezést biztosítani.

Meddig lehet jelentkezni az iskolába? A 2016/2017-es tanévre 2016. augusztus 31-ig lehet jelentkezni.

Milyen szakmák közül választhatok? Indul-e az adott képzés ott, ahová jelentkezni szeretnék? Lásd Képzések oldalunkat. Figyelem: néhány képzés nem indul mindegyik helyszínünkön! A "Képzések" oldalon, a listában olvashatod, hogy az adott képzés pontosan melyik helyszíneken indul!

Ha az OKJ száma 5-tel kezdődik, akkor a képzés megkezdéséhez érettségi bizonyítvány szükséges. Ha az OKJ-szám második számjegye 5-ös, akkor az adott képzés ráépülés, a képzés megkezdéséhez egy másik OKJ-s bizonyítvánnyal kell rendelkezned.

Példa: a Kozmetikus (55 815 02) képzés első számjegye 5-ös, vagyis ez a szak érettségire épül. A második számjegye szintén 5-ös, vagyis ez egy ráépülő szak. Csak akkor kezdheted meg a képzést, ha rendelkezel Gyakorló kozmetikus (52 815 02) végzettséggel.

A ráépülő szakról bővebben a szakmák részletes leírásánál olvashatsz.

Lehet-e egyetem/munka mellett tanulni? Van-e egyéni tanrend/levelező képzés? Egyéni tanrendre nincsen lehetőség. Levelező képzésre viszont lehet jelentkezni. Egyetem/főiskola/munka mellett is lehet tanulni. Az nem érinti az OKJ képzés ingyenességét, hogy közben egyetemre vagy főiskolára jársz-e, de fontos, hogy az óráid ne ütközzenek! Nappali képzésre is jöhetsz nyugodtan egyetem mellett is, ha össze tudod hangolni az óráidat.

Határon túli magyarok is jelentkezhetnek-e? Csak akkor tanulhatnak nálunk külföldiek, ha EU tagállamból érkeznek, VAGY az érettségit Magyarországon tették le. Továbbá a külföldiekre is vonatkoznak a "Mikor ingyenes az OKJ-s képzés?" pontban leírtak. Egyelőre az online jelentkezési felületen csak magyar megyét és irányítószámot lehet megadni. Ezért ha határon túli vagy, a megyénél mindegy, mit adsz meg, a pontos adatot kérlek személyes beiratkozáskor közöld.

Mennyibe kerül a nyelvoktatás? Kötelező-e igénybe venni? A nyelvvizsgára való felkészítő idegen nyelvű oktatást nem kötelező igénybe venni. A nyelvtanulás 180 000 forintba kerül 10% kedvezménnyel, amennyiben egy összegben fizeted be. Kérheted a nyelvi képzés díjának 2, illetve 4 részletben történő fizetését is. Két részletben történő fizetés esetén 2 × 95 000 forintot kell fizetned (5% kedvezménnyel), négy részlet esetén pedig 4 × 50 000 forintot, ekkor nem jár kedvezmény.

Jelentkeztem az iskolába, de vissza szeretném vonni a jelentkezésemet. Hogyan tudom a megadott adataimat törölni? Amennyiben meggondoltad magadat és mégsem szeretnél iskolánk leendő tanulója lenni, lépj be az adatmódosító oldalra, majd az oldal alján kattints a nagy piros gombra. Ha valamiért nem tudsz belépni, akkor írj egy levelet a kerdes@liaiskola.hu címre, és töröljük a jelentkezésed.

Jelentkeztem az online felületen, de nem kaptam meg a visszaigazoló emailt. Mi a teendő? Biztosan jól adtad meg az e-mail címed? Ha igen, akkor nézd meg a levélszemét (SPAM) mappát is, mert beállítástól függően a levelezők esetleg kéretlen levélnek detektálják levelünket. Freemail, Citromail esetében néhány órát várni kell, mire megkapod a visszaigazoló emailt!

Jelentkeztem az online felületen, de hibát írt ki a rendszer. Mi a teendő? Ahhoz, hogy segíteni tudjunk, szükségünk van a hiba pontos szövegére. Küldd el nekünk az ügyfélszolgálatra.

Elfelejtettem a jelentkezéskor kapott jelszót. Mi a teendő? Ebben az esetben látogass el a http://www.liaiskola.hu/jelentkezes/jelszo.php címre, és a szövegmezőbe írd be a jelentkezéskor megadott email címedet, majd kattints az "Új jelszó kérése" gombra! Pár percen belül megérkezik egy jelszó a jelentkezéskor megadott email címedre.

Módosítani szeretnék a megadott adatokon. Mi a teendő? Be kell jelentkezni a http://www.liaiskola.hu/jelentkezes/modositas.php oldalon, majd ezután megtekintheted, vagy akár módosíthatod is a jelentkezéskor megadott adatokat.

Jelentkeztem az online felületen, van-e egyéb teendőm? Mikor tudom meg, hogy felvettek-e? Egyéb teendőd nincs, ha sikerült online jelentkezned, akkor már biztosan felvételt nyertél. A kérdés csak az, hogy az általad megjelölt képzés indul-e. Erről legkésőbb a beiratkozáskor tájékoztatunk. A jelentkezéskor a megadott email címed legyen aktív, és olyan email címet adj meg, amit gyakran nézel!

A jelentkezéskor megadott adataidat a http://www.liaiskola.hu/jelentkezes/modositas.php címen belépve tudod megtekinteni és módosítani. Ha elfelejtetted a jelszót, akkor a http://www.liaiskola.hu/jelentkezes/jelszo.php címen kérhetsz újat, a jelentkezéskor megadott email címedet megadva.

Ha nem találtad meg a kérdésedre a választ, írj a kerdes@liaiskola.hu címre.